Διαιωνίζονται οι διαδικασίες μετεγκατάστασης του Ειρηνοδικείου Λαγκαδά

Διαιωνίζονται οι διαδικασίες μετεγκατάστασης του Ειρηνοδικείου Λαγκαδά

Αρ. Πρωτ. 7437/07.12.2010

Προς Υπουργούς:

- Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 

- Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι η ταλαιπωρία πολιτών, δικηγόρων, δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων που συναλλάσσονται με το Ειρηνοδικείο Λαγκαδά.

Το πρόβλημα στέγασης του Ειρηνοδικείου Λαγκαδά και τα λειτουργικά προβλήματα που αυτή συνεπάγεται, έχουν αποτυπωθεί και στο παρελθόν, ενώ δεν φαίνεται να διαγράφεται καμία εξέλιξη στις διαδικασίες μεταφοράς του Ειρηνοδικείου από τις ακατάλληλες εγκαταστάσεις που στεγάζεται σήμερα, στο νέο κτίριο του Επαρχείου Λαγκαδά. 

Πρόκειται για ακόμα μία περίπτωση κακοδιαχείρισης φορέων και κρατικής περιουσίας, καθώς από τη μία οι κτιριακές εγκαταστάσεις του νέου κτιρίου έχουν ξεκινήσει και εγκαταλείπονται στη φθορά του χρόνου, ενώ το Δημόσιο καταβάλλει μισθώματα για την ενοικίαση και στέγαση των υπηρεσιών του Ειρηνοδικείου Λαγκαδά σε ένα εντελώς ακατάλληλο κτίριο.

Η κατάσταση που παρουσιάζει σήμερα το Ειρηνοδικείο Λαγκαδά είναι τριτοκοσμική, καθώς υπάρχει μόνο μία τουαλέτα χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη και διάκριση μεταξύ ανδρών - γυναικών, και κυρίως ατόμων με ειδικές ανάγκες. Η γραμματεία στεγάζεται σε λυόμενο πατάρι με  σιδηροκατασκευή, χωρίς δυνατότητα πρόσβασης για ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες, με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται οι γραμματείς να βγαίνουν εκτός γραφείου για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Παράλληλα, δεν υπάρχει πρόβλεψη χώρου αναμονής και συνεργασίας των δικηγόρων με τους πελάτες τους, με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται να συναντιόνται σε παρακείμενα μαγαζιά.

Παράλληλα, εκτός από τα προβλήματα στέγασης, σημαντικά είναι και τα λειτουργικά προβλήματα που προκύπτουν σε επίπεδο προσωπικού, καθώς από τους τέσσερεις γραμματείς, αυτή τη στιγμή έχουν συνταξιοδοτηθεί δύο και οι θέσεις τους δεν έχουν αναπληρωθεί, με αποτέλεσμα παρά τις πολύ μεγάλες και φιλότιμες προσπάθειες τους, να μην μπορούν να ανταποκριθούν δύο μόνον γραμματείς στις επαγγελματικές υποχρεώσεις της υπηρεσίας τους. Έτσι καθυστερούν τα τελικά πορίσματα των υποθέσεων και  ταλαιπωρούνται πολίτες και δικηγόροι.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Γιατί δεν προχωρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες στην ολοκλήρωση των τεχνικών και γραφειοκρατικών διαδικασιών που εμποδίζουν την μετεγκατάσταση του Ειρηνοδικείου Λαγκαδά και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των νέων εγκαταστάσεων;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων γραμματέων στο Ειρηνοδικείο Λαγκαδά;

Απαντήσεις Υπουργείων